خانه / روانشناسی پول / دوگانه زندگی مالی آدم ها: کیفیت یا امنیت

دوگانه زندگی مالی آدم ها: کیفیت یا امنیت

آدم هایی هستند که همه درآمدهایشان را خرج می کنند، حتی برای نیازهایی که چندان نیازهای ضروری نیستند و پس انداز برایشان نه جایگاهی دارد و نه اولویتی. این ها در یک سر طیف رفتارهای خطرناک مالی قرار می گیرند و در سر طیف دیگر، آدم هایی هستند که کیفیت زندگی را تا حد امکان فدای امنیت می کنند و ترجیح می دهند هر آن چه در می آورند را به شکلی افراطی تبدیل به پس انداز و دارایی کنند و البته که ثروتشان چندان تناسبی با کیفیت زندگی اشان ندارد. اینها هم از یک رفتار نادرست مالی رنج می برند. در واقع این هر دو گروه به شکلی افراطی درگیر اولویتی می شوند که دیگری را به طور کامل فدای خود می کند. تعادل مالی آدم ها جایی است در آن وسط ها. جایی که کیفیت و امنیت هر دو در کنار هم در اولویت باشند. کیفیت زندگی سطح رضایت ما از زندگی را افزایش می دهد و امنیت با نگاهی به آینده، تضمین کننده آینده یک فرد است و درگیر با مفهوم مدیریت ریسک در زندگی است.

 

ریشه این نگاه ها و روش ها در کجاست؟

ریشه این نگاه ها، به نگرش آدم ها به موضوع پول بر می گردد. شاید بد نباشد که در کنار این مقاله، مقاله “نگرش متفاوت آدم ها به پول” را در همین وبلاگ پول و زندگی بخوانید. آدم هایی که پول را وسیله ای برای حفظ امنیت می بینند و سعی در جمع کردن و نگهداری و محافظت از آن دارند و تمام تلاش و کنش و واکنششان نسبت به پول در همین نگاه خلاصه می شود و آدم هایی که پول را صرفا وسیله ای برای لذت بردن، ایجاد جایگاه اجتماعی و هر چه باداباد در آینده می دانند. البته گاهی هم انتخاب هر کدام از این دو روش زندگی، ناشی از ندانستن و در نهایت نتوانستن است. ممکن است فردی تمایل به آینده نگری هم داشته باشد اما ساختار دارایی ها و سرمایه گذای هایی که دارد، مانع از آینده نگری مالی و افزایش امنیت مالی زندگی اش می شود و در مقابل افرادی که همه ثروتشان قفل در دارایی هایی است که نمی توانند به تغییر کیفیت زندگی اشان فکر. بنابراین انتخاب آدم ها و قرارگیری اشان در این دو سر طیف هم می تواند ناشی از نگرش هایشان به پول باشد و هم می تواند ناشی از ساختار دارایی هایشان باشد. در موضوع نگرش ها حتما به مقاله ای که اشاره کردم مراجعه کنید اما در موضوع ساختار دارایی ها در همین مقاله توضیح خواهم داد.

 

دارایی های مولد و نامولد

همه سرمایه گذاری هایی که ما انجام می دهیم و در نهایت به تشکیل دارایی منجر می شود؛ چه خرید زمین باشد، چه ملک، چه طلا، دلار و چه سهام شرکت های بورسی، همگی یا در دسته دارایی های مولد قرار می گیرند و یا در دارایی های نامولد. قبل از اینکه به این اشاره کنم که کدام یک از دارایی ها مولد هستند و کدام غیرمولد و اینکه کدامیک باید در سبد دارایی های شما قرار گیرد، بهتر است تا تفاوت این دو نوع دارایی را برای شما شرح دهم. دارایی های مولد آن دسته از دارایی هاست که نگهداری و داشتنشان منجر به ایجاد درآمد می شود. مانند ملکی که اجاره می دهیم و اجاره اش برایمان می شود درآمد. پولی که در بانک سپرده گذاری می کنیم و سودی به صورت ماهیانه به حسابمان واریز می شود و یا کسب و کاری راه اندازی می کنیم و آن کسب و کار برای ما درآمدی ایجاد می کند. اینها دارایی های  مولد هستند که می توانند برای ما درآمد ایجاد کنند. در مقابل دارایی های که ذکر شد، دارایی های غیرمولد هستند. دارایی هایی که درآمد جاری برای ما ایجاد نمی کنند اما در طول زمان ارزششان افزایش می یابد. مانند یک تکه زمین. خرید طلا و ارز و یا حتی خرید سهام شرکت های بورسی با هدف افزایش قیمت سهام.

 

ساختار دارایی و تاثیر آن بر کیفیت و امنیت زندگی

بسیاری از آدم ها هستند که بخش بسیار بزرگی از دارایی هایشان خلاصه می شود در ملکی که در آن سکونت دارند، تکه زمینی که خریده اند و مقداری طلا که دارند. طبیعی است که این نوع ترکیب دارایی شما را به آن سر طیف آدم ها سوق می دهد که وزنه امنیت زندگی اشان بالاست و آینده کم خطری را برای خود رقم زده اند اما دارایی هایشان نمی تواند منجر به تغییر در کیفیت زندگی اشان شود و این هم به این دلیل است که دارایی هایشان صرفا با افزایش ارزش روبروست و درآمدی برای آنها ایجاد نمی کند.

در مقابل آدم هایی هستند که دارایی اشان خلاصه می شود در کسب و کاری که دارند و یا مقداری پول که مثلا در بانک سپرده گذاری کرده اند. این آدم ها اگر چه دارایی اشان در خدمت کیفیت زندگی اشان قرار گرفته است اما واقعیت این است که امنیت مالی زندگی خود در آینده کاملا نادیده گرفته اند و به عبارتی فردا را فدای امروز کرده اند.

واقعیت این است که تعادل مالی یک جایی است بین کیفیت و امنیت و هر دو بایستی در کنار هم مورد توجه قرار بگیرد و مهمترین موضوع در این ایجاد تعادل، توجه به ساختار دارایی هاست. دارایی هایی بهینه است که در کنار بخش قابل توجهی از دارایی های نامولد، بخش ملموس و قابل توجهی از دارایی های مولد و درآمد زا را هم در کنار خود داشته باشد. یادتان باشد دارایی های مولد عرض زندگی و کیفیت زندگی را بهبود می بخشند و امروز بهتری برای شما می سازند و در مقابل دارایی های نامولد امنیت شما در طول زندگی را تضمین می کند و فردای امن تر و آسوده تری را برای شما ایجاد می کند.

مطلب پیشنهادی

سه نسبت مالی خیلی مهم برای هر کسب و کار

از چالش های جدی مدیران کسب و کارها تحلیل مالی است. اینکه یک کسب و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *